
Merx Kaas Merx Kaas is een ambachtelijk kaasmakerijtje dat in 2019 werd opgericht in Merksplas, vandaar de naam Merx Kaas verwijzend naar de naam van het dorp van de oprichters (Merxplas in oude spelling). De kaasmakers zijn Jan Sysmans en zijn vrouw Nicole. Na 34 jaar gewerkt te hebben voor verschillende kaasmakerijen in België werkt Jan nu al 6 jaar als free-lance kaasconsultant voor kaasmakerijen, wereldwijd. Merx Kaas beschouwt hij eerder als een uit de hand gelopen hobby. In 2021 werd de productie van de Merx Kazen verhuisd van Merksplas naar Lotenhulle waar nu de Merx Kazen gemaakt worden bij Little Cheese Farm.
Merx Kaas maakt ambachtelijke kazen op basis van volle Jersey koemelk vooral bestemd voor de nichemarkt. Het assortiment is doordacht en gevarieerd. Allemaal kazen die passen op iedere kaasplank met een Belgisch karakter. Kortom, kazen om van te genieten!
Hierbij een overzicht van het assortiment: zachte kazen, half-harde kazen, harde kazen en blauwschimmelkazen.
Zachte kazen
Merx Camarck: een type Camembert
Half-harde kazen
Merx Landloperke: een lepelkaasje, plantaardig gestremd, met een gewassen korst.
Merx Vagebolleke: een half-harde abdijkaas met een gewassen korst.
Merx Lochtenberger: een half-harde bergkaas met een gewassen korst, ook geschikt voor raclette.
Harde kazen
Merx Gekruid: een hard raspkaasje met look, zwarte peper en fleur de sel, omhuld met eetbare bloemblaadjes van korenbloem, goudsbloem en rozeblaadjes. Winnaar van de Gouden Tavola, categorie delicatessen, in 2022.
Blauwschimmelkazen
Merx Blauw: een zachte blauwschimmelkaas met een gewassen korst