Juryleden
Benieuwd wie de eer heeft om onze voortreffelijke Belgische kazen te beoordelen? Ontdek de unieke mix van professionals, foodies en gerenommeerde internationale kaasspecialisten die deze taak op zich nemen.
Foodies

Alice Bown
Als eigenaar van Alice Bown Agency leidt ze al meer dan 10 jaar een team van PR- en marketingprofessionals, gespecialiseerd in de sectoren wijn, eten en lifestyle. Ze is gepassioneerd door het creëren en overbrengen van overtuigende verhalen die aansluiten bij het doelpubliek, het merkimago versterken en de bedrijfsgroei stimuleren.

Bartel Dewulf
Bartel Dewulf is creative food designer en oprichter van Zenses. Als autoriteit in de foodwereld combineert hij een diepgaande productfilosofie met grensverleggende culinaire innovatie. Hij is gekend voor de creatie van unieke foodconcepten voor corporate omgevingen, (inter)nationale events en high-end experiences, met een sterke focus op smaak, product en beleving.

Eric Boschman
Sommelier, humorist en hedonist. Hij ontving vele prijzen, waaronder de titel ‘Beste Sommelier van België’. Hij is een gerespecteerd wijnkenner en deelt zijn passie via verschillende media (kranten, tijdschriften, radio en televisie) en door het organiseren van evenementen.

Julien Lapraille
In 2014 werd Julien Lapraille ontdekt dankzij het tv-programma ‘Top Chef’, waarin hij opviel door zijn goede humeur, natuurlijke charme en eenvoudige maar genereuze keuken. Daarvoor was hij actief in verschillende sterrenrestaurants. Ondertussen is hij thuiskok en sinds 2017 eigenaar van zijn buurtwinkel, Le Marché de Julien. Je ziet hem regelmatig op RTL TVI en hoort hem in zijn radioprogramma's op BEL RTL.

Noémie de Clercq
Noémie De Clercq is een expert in duurzame voeding. Met haar agentschap Mingle brengt ze verbinding tot stand tussen food-ondernemers en producenten, ontwikkelt ze duurzame projecten en zet ze zich in voor bewustmaking rond gezond eten.

Patrick De Gendt
Mastercook of Belgium, Culinair Specialist adviseur food gastronomie en industrieel food.

Regula Ysewijn
Regula Ysewijn is a culinary historian and James Beard award-winning author of 7 books on food & drink culture. www.regulaysewijn.com

Roland Debuyst
Winnaar van de eerste prijs in de Prosper Montagné-wedstrijd (verkiezing van de beste chef van België) en de eerste Belg die zilver behaalde op het prestigieuze Bocuse d’Or. Hij is eigenaar van drie restaurants.
Internationale kaasspecialisten

Arnaud Sperat-Czar
Arnaud is de oprichter en Managing Editor van Profession Fromager en al 26 jaar een gepassioneerd pleitbezorger van traditionele kazen en ambachtelijk kaasmaken. Daarnaast nam hij het initiatief tot de oprichting van de Foundation for Cheese Biodiversity.

Catherine Fogel
Selected cheeses for 25 years worldwide. Judge in the worlds cheese Awards for 20 years and in the final jury panel for 15 years. Judge at Mondial du fromage from the first edition both products and worlds best cheese monger. Teaching about cheeses from Spain, Italy and France at the culinary schools of Scandinavia. Made several judging events with cheese pairing. Adviser for importers and distributors. Speaks 7 languages fluently.

Christophe Ganthier
French chef and delicatessen owner based in Copenhagen since 1990. After working in Michelin-starred restaurants in France, he moved to Denmark and launched his catering business in 1993. Since 1996, he has imported and distributed cheese, and owns two shops, including "la Fromagerie".

Evert Schonhage
Ik ben Evert Schonhage uit Nederland, al meer dan 30 jaar tussen de kaas! Opgegroeid naast de kleine boerderij van mijn oom waar ik heb leren melken(met de hand). Dus kaas en zuivel van de boerderij was altijd het lekkerste! De laatste jaren veel ingezet om deze boeren producten te promoten. Dat heeft er toe geleid dat ik in 2017 de titel mocht ontvangen als Maître Fromager van het International Cheese Guilde. En mocht in 2019 de titel ontvangen in Tours als Meilleur Fromager Mondial. Een titel waar ik zeer trots op ben!

Fausto Caserio
Owner of Italian Food Hunters, specializing in the export of traditional Italian cheeses and foods. Slow Food Life Member and Cheese Master Taster for ONAF (Italian cheese tasting association). Judge at the World Cheese Awards 2024, at the final of Italian Cheese Awards 2023, and other cheese competitions

James Grant
James Grant is a prominent figure in the British artisan cheese world, recognised for his commitment to handmade, sustainable, and ethical cheese practices. He also owns a respected cheese and wine shop in Buckinghamshire, England. James is the co-founder and visionary of “The Real Cheese Project”, that actively promotes the earthly value of artisan cheese and supports local producers.

Marike Van der Werf
Kaascurrator, keurmeester en ondernemer voor Fromagerie Kef in Amsterdam sinds 2004. Met grote voorliefde voor kazen gemaakt van rauwe melk. Geheime passie: oude runderrassen, boter en zeewier.

Rachael Sills
Rachael Sills is the founder of KÄSEWISS, a company focused on selecting and exporting specialist cheese from Switzerland and Holland. She supports cheesemakers, promotes sustainability, and educates clients about the value and provenance of cheese. With a background in grass-fed dairy farming and 30 years in the cheese industry, Rachael also judges international cheese competitions.
Belgische kaasprofessionals

Alexander Claeys
Begin jaren ’80 richtte ik samen met twee vrienden kaasmakerij Het Hinkelspel op in Gent. Met passie, een degelijke stage en een zuivelopleiding gingen we in 1982 van start. In een tijd van werkloosheid en industrialisering kozen wij bewust voor rauwe melk en later ook biologische melk. Na 15 jaar kaas maken specialiseerde ik me in de handel van Belgische kazen. Vandaag ben ik voorzitter van Bioforum en bied ik af en toe mijn diensten aan.

Anja Faes
Ik ben Anja, zaakvoerder van Lourdon en een echte kaasliefhebber in hart en ziel. Mijn zaak bestaat sinds 1972 en is uitgegroeid tot een vaste waarde in Noord-Antwerpen. Mijn passie voor kaas en kwaliteitsvolle delicatessen drijft me elke dag om mijn klanten niet alleen de beste producten, maar ook een warme en smakelijke beleving te bieden. Alles draait om ambacht, authenticiteit en persoonlijk advies. Ik werk samen met zorgvuldig geselecteerde producenten die mijn waarden delen en kies bewust voor eerlijke, vaak lokale producten. Daarnaast deel ik mijn kennis en liefde voor kaas ook als docent bij Syntra, waar ik toekomstige kaasmeesters opleid en inspireer. Kaas is mijn passie, mijn vak en mijn verhaal.. en ik vertel het met smaak.

Elodie Hanssens
Mijn naam is Élodie, ik ben 37 jaar oud. In 2018 heb ik de winkel van mijn moeder overgenomen, die in 1992 is opgericht. Ik ben dol op kaas! Men zegt van mij dat ik erin gevallen ben, net als Obelix. Bij de keuze van kazen zijn mijn prioriteiten de smaak, het respect voor de natuur en ook de portemonnee van de klant.

Fabienne Effertz
Het leven op de alpenweide in Gruyère (Zwitserland) met haar familie heeft haar een diep begrip gegeven van de wereld van kaas. Auteur van - Le Herve, veel meer dan een kaas, Fromage & Thé, Le Gruyère AOP & Thé, Le Gruyère AOP: een mooi verhaal over flora -. Ze geeft workshops over kaas- en theedegustatie in België en het buitenland. Ze werkt samen met chefs die alcoholvrije pairing-opties wensen.

Frederic Van Tricht
Derde generatie in kaas, 2de generatie affineur met een grote voorliefde voor ambachtelijke en rauwmelkse kazen.

Geert Hortsen
Al 30 jaar ben ik samen met mijn man de drijvende kracht achter Grappe de Raisins in Knokke. Wij delen onze passie voor lekkere en kwaliteitsvolle voeding, en kaas neemt daarbij een bijzonder plaats in. Ik vind het dan ook een prettige uitdaging om officieel jurylid te zijn voor de eerste Belgian Cheese Awards. Ik ben helemaal fan van artisanale fermier kazen. Ik ben gefascineerd door het volledige proces, van de melk tot de rijping in de kaaskelder. Om mijn kennis te vergroten, bezoek ik regelmatig kaasmakers, zowel in België als in het buitenland. Zo leer ik de verhalen achter de kazen kennen en ontdek ik unieke producten voor mijn klanten. Ik wil mijn klanten laten kennismaken met de diversiteit en rijkdom van de wereld van kaas. Ik kijk er al naar uit om bekende en minder bekende kazen uit eigen land te mogen jureren!

Hélène Milan
Hélène Milan, gepassioneerd door kaas, opende in 2015 samen met haar zus Lara de kaasmakerij Sœurs in Elsene na 15 jaar in de filmwereld. Ze breidden uit met een winkel in Ramillies en recent Sélections in Brussel, waar kazen en maandelijkse recepten centraal staan. Hun unieke aanpak verheft kaas tot een kunstwerk.

Julie Moulia
Autodidact in de wereld van kaas, heb ik op mijn 40ste een carrière switch gemaakt na 15 jaar als parlementair assistent in het Federaal Parlement. In 2017 nam ik de kaasmakerij Plateau du Berger in Elsene over, waar ik werd opgeleid door Madame Jeannine. In 2020 nam ik La Petite Vache over en opende de Crémerie de Lasne in 2021. In 2022 nam ik deel aan de Belgische Kaaswedstrijd, waar ik 4de werd. Ik blijf mezelf elke dag verbeteren om het beste voor mijn klanten te bieden.

Julien Hazard
Al 23 jaar actief in de kaaswereld. Eigenaar en zaakvoerder van Hazard Affineurs, een kaaswinkel in Ukkel. Kaasrijper met een passie voor kaas en mooie producten, met bijzondere aandacht voor gepassioneerde ambachtslui. Sinds 2018 verkozen als voorzitter van de Federatie van Belgische kaasspecialisten.

Kathy Bruynooghe
Als Kaasmeester & kaasaffineur kan je bij De Kaasfee (Oostkamp & Knokke) terecht voor heerlijke kazen. Authenticiteit daar hou ik van. Kazen die verbazen. Na meer dan 10 jaar ben ik een tweede zaak gestart te Knokke, waar ik hier ook mijn passie voor kazen met iedereen kan delen. Kaas & Gezelligheid, “Kaas” doet denken aan machtige verhalen, echte vrienden en een goed glas wijn.

Léo Begin
Léo Begin, kaasmaker bij La Fruitière in Brussel, is uitgeroepen tot Eerste Kaasmaker van België 2024. Oorspronkelijk afkomstig uit de Jura en praktisch geboren in een comté-kaasbad, volgde hij een gespecialiseerde opleiding tot eerste kaasmaker in Parijs voordat hij samen met zijn moeder (Véronique Socié, Eerste Kaasmaker van België 2016) zijn eigen kaaswinkel oprichtte. Zijn werk werd bekroond met meerdere prijzen, waaronder Beste Jonge Belgische Kaasmaker 2018, kampioen van Frankrijk in de grilled-cheese wedstrijd en winnaar van de « Chef & Cheese » wedstrijd in Lyon in 2021. Gepassioneerd door gastronomie en terroir werkt hij bij La Fruitière om de producten van ambachtelijke producenten van over de hele wereld te verheffen, met een bijzondere passie voor ambachtelijke bieren en terroirwijnen.

Luc Callebaut

Maarten Lanckzweirt
Na een carrière in de horeca volgende ik mijn passie en opende in 2017 samen met mijn vrouw (Annelies Speleers) kaas en delicatessen winkel Chee(r)se te Aalter. Wij specialiseren ons hoofdzakelijk in ambachtelijke hoeve kazen, met een voorliefde voor Belgische kazen. Dat leverde ons in 2021 de titel op van mooiste kaastoog van Vlaanderen.

Pascal Fauville

Reinout Elsen
Als kind van een kaasboer groeide ik op tussen de geuren en smaken van ambachtelijke kazen. Van jongs af aan gefascineerd door voeding en smaak, nam ik in 2020 samen met mijn broer, Willem-Jan, het familiebedrijf Elsen Kaasambacht over van mijn vader. Met een diep respect voor traditie en een scherp oog voor kwaliteit zetten wij ons vakmanschap in om unieke kaaservaringen te creëren. Elsen Kaasambacht was de eerste winkel in Vlaanderen waar de kazen vakkundig gerijpt worden in vier aangepaste rijpingskelders. Ondertussen zijn we ook trotse bezitter van het label ‘Erkend Kaasrijper’.

Sebastien Luthers

Sophie Schockaert
Geboren en getogen in een familie van kaashandelaars, heb ik de liefde voor en de kennis van kaas met de paplepel meegekregen. Het is geen geheim dat ik een voorliefde koester voor rauwmelkse boerderijkazen en voor kazen die sterk verankerd zijn in hun terroir.